Σε τι χρησιμεύουν ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ;

Τόσο ο σίδηρος, όσο και το φυλλικό οξύ χρειάζονται για την σύνθεση ερυθροκυττάρων (ερυθρών αιμοσφαιρίων). Επιπλέον, το φυλλικό οξύ είναι απολύτως απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου και γυναίκες που έχουν έλλειψη φυλλικού παρουσιάζουν εκτός από αναιμία και βλάβες στο έμβρυο, όπως είναι η δισχιδής ράχη.

Αν δεν πάρω σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πάθω αναιμία;

Η πλειονότητα των εγκύων γυναικών παρουσιάζει πτώση του αιματοκρίτη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 6ου, 7ου και 8ου μήνα. Η πτώση αυτή μπορεί να είναι τόσο εκσεσημασμένη ώστε να προκαλεί αναιμία με τα επακόλουθά της, όπως εύκολη κόπωση της εγκύου και ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης στο έμβρυο. Αναιμία δεν κάνουν όλες οι έγκυες. Ωστόσο όλες οι έγκυες θα ευεργετηθούν από τη λήψη σιδήρου.

Ποιες είναι οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο;

Ο σίδηρος περιέχεται σε διάφορες τροφές όπως το κρέας, τα όσπρια, τα δημητριακά και τα λαχανικά. Ωστόσο μόνο το κόκκινο κρέας μπορεί να αποδώσει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε μυοσφαιρίνη. Όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν σίδηρο, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου. Έτσι αν με το κρέας καταναλώνετε και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι κλπ θα ενισχυθεί  η  απορρόφηση του σιδήρου.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ;

Το φυλλικό οξύ υπάρχει  στα ωμά πράσινα λαχανικά. Αν τα λαχανικά βραστούν, το φυλλικό μειώνεται.

Τι σκευάσματα σιδήρου υπάρχουν;

Υπάρχει σίδηρος σε πόσιμα δισκία, μασώμενα δισκία και σε υγρή μορφή προς πόση. Ο σίδηρος κάποιες φόρες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Πότε απορροφάται καλύτερα ο σίδηρος;

Θα πρέπει να λαμβάνετε το σκεύασμα σιδήρου με άδειο στομάχι, πχ 30 λεπτά πριν το επόμενο γεύμα, προκειμένου να πετύχετε τη μέγιστη απορρόφηση.

Πότε θα πρέπει να πάρω επιπλέον φυλλικό οξύ;

Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει το φυλλικό οξύ στην ανάπτυξη του εμβρύου, έχε καθιερωθεί να χορηγείται στην έγκυο ειδικό σκεύασμα φυλλικού οξέος  από την αρχή της εγκυμοσύνης. Ιδανικά μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος θα πρέπει να ξεκινήσει το φυλλικό οξύ ένα τρίμηνο πριν την εγκυμοσύνη και να το συνεχίσει κατά τη διάρκειά της.

Ποιες είναι οι βιταμίνες που συμμετέχουν στην καλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης;

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι ουσίες που είναι απαραίτητες σε όλους τους οργανισμούς, πόσο μάλλον για την έγκυο. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του ανοσιακού συστήματος και για την ανάπτυξη όλων των βιοχημικών διαδικασιών και των ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση των ορμονών και όλων των υπόλοιπων μακρομορίων του σώματος.

Οι σημαντικότερες για την έγκυο είναι:

Bιταμίνη CΣυμμετέχει καταλυτικά στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Υπάρχει στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γρειπφρουτ κλπ). Αν έχετε μια καλή διατροφή δεν χρειάζεται επιπλέον χορήγηση με τη μορφή δισκίων, διότι η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά).

Βιταμίνη DΣυμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Υπάρχει στα λιπαρά ψάρια, στα γαλακτοκομικά και στο αβγό. Μια μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D συντίθεται στο δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο. Δεν χρειάζεται επιπλέον πρόσληψη αν έχετε μια φυσιολογική δίαιτα.

Βιταμίνη KΣυμμετέχει στη σύνθεση των παραγόντων πήξης του αίματος. Συντίθεται από τα βακτηρίδια του εντέρου. Μια έγκυος συνήθως δεν χρειάζεται εξωτερική χορήγηση βιταμίνης K. Η βιταμίνη K χορηγείται στο νεογνό αμέσως μετά τον τοκετό προκειμένου να προληφθεί μια πιθανή εγκεφαλική αιμορραγία.

Βιταμίνη AΔεν απαιτείται επιπλέον χορήγηση. Η υπερβολική χορήγηση βιταμίνης Α προκαλεί τερατογένεση στο έμβρυο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α όπως το συκώτι θα πρέπει να αποφεύγονται.

Βιταμίνη EΈχει αντιοξειδωτική δράση. Θα τη βρείτε στο αβγό, στα γαλακτοκομικά και στα λιπαρά ψάρια. Δεν απαιτείται εξωτερική χορήγηση.

Οι λοιπές βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6, Β12, νιασσίνη),βοηθούν σε διάφορες λειτουργίες και δεν απαιτείται επιπλέον χορήγηση, διότι περιέχονται σε ικανοποιητικές ποσότητες στη φυσιολογική διατροφή.

 

Το ασβέστιο πόσο απαραίτητο είναι για την εγκυμοσύνη;

Τόσο το ασβέστιο, όσο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για τη σώστη ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου. Το έμβρυο έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Το ασβέστιο θα το βρείτε σε αφθονία στα γαλακτοκομικά γενικώς, ενώ η βιταμίνη D υπάρχει στα λιπαρά γαλακτικομικά και στη μαργαρίνη. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D παράγεται στο δέρμα της εγκύου μετά από έκθεση στον ήλιο. Να ξέρετε ότι αν δεν προσλαμβάνετε ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, το έμβρυο θα τις αντλήσει από το ασβέστιο των οστών. Έτσι η μη πρόσληψη επαρκούς ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οδηγεί μακροχρόνια σε οστεοπόρωση. Θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ειδικά μετά την 20η εβδομάδα η χορήγηση κάποιου σκευάσματος ασβεστίου. Αυτά λαμβάνονται συνήθως ένα την ημέρα μετά το φαγητό.

Ποια σκευάσματα λαμβάνονται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στην έγκυο συνταγογραφούνται φυλλικό οξύ, σίδηρος, ασβέστιο και μερικές φορές μαγνήσιο. Το φυλλικό οξύ χορηγείται κανονικά πριν από την εγκυμοσύνη και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκειά της. Συνήθως χορηγείται 1 δισκίο την ημέρα. Ο σίδηρος χορηγείται για την αντιμετώπιση της πτώσης του αιματοκρίτη και της αναιμίας που παρουσιάζεται στην εγκυμοσύνη. Συνήθως χορηγείται ένα με δύο δισκία ή φιαλίδια σιδήρου με άδειο στομάχι. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου και χορηγείται είτε με τη μορφή μασώμενου δισκίου είτε με τη μορφή αναβράζοντος δισκίου. Το ασβέστιο χορηγείται μετά το γεύμα (με γεμάτο στομάχι). Το μαγνήσιο χορηγείται κυρίως όταν παρουσιάζονται μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

roussa72@